Вапај Украјине

2 маја 2014

Казнена операција украјинских власти у Славјанску почела је рано ујутру у петак, 2. маја. Услед тога су три особе умрле. Русија сматра да је Кијев уништио последњу наду за спровођење Женевских споразума. Према руском Министарству спољних послова, „украјинске трупе су започеле напад на Славјанск уз учешће екстремиста из Десног сектора и других ултранационалистичких организација. Током казнене операције украјинске снаге безбедности су користиле борбене хеликоптере и оклопна возила. радио, а међу нападачима М-16 виђени су борци наоружани америчким пушкама. Милитанти „Десног сектора“ који су провалили на периферије града опљачкали су продавнице прехрамбених производа и упали у стамбене зграде у потрази за милицијом.Словејанск је потпуно блокирала украјинска војска, која није дозволила извођење жена и деце из града“.
Извор: Бела књига Министарства иностраних послова Руске Федерације (2. издање)

Хронологија догађаја 2. маја:

07.18 по московском времену Почело је свеобухватно чишћење у Славјанску, оклопна возила стоје на периферији града. Представници народне милиције јавили су да су украјинске власти користиле хеликоптере и трупе против цивила.

07.48 по московском времену Борбени хеликоптери украјинског ратног ваздухопловства круже небом изнад Славјанска, град је потпуно блокиран. „Оклопна возила покривају десантну офанзиву“, коментарише ситуацију једна од милиција.

У 09:18 по московском времену, браниоци Славјанска оборили су два хеликоптера украјинског ратног ваздухопловства, један пилот је погинуо, други је пребачен у градску болницу.

10.03 по московском времену Трећи хеликоптер украјинског ратног ваздухопловства оборен је изнад једног од контролних пунктова у Славјанску. „Ми-24 је буквално експлодирао у ваздуху, судбина посаде је непозната“, пренео је ТВ канал „Росија-24“.

11.38 по московском времену До сада су три особе погинуле у операцији у Славјанску: два украјинска војника и један од бранилаца града.

12.38 по московском времену У Славјанску је снајпериста пуцао на аутомобил са новинарима Комсомолске Правде. А мештани блокирају падобранце украјинске војске на периферији града.

13.42 по московском времену Радикали из Десног сектора, који су стигли на периферију Славјанска, крећу ка граду у цивилу.

14.09 по московском времену На железничкој станици Славјанск непознате особе паралисале су кретање возова.

14.19 по московском времену Подаци о радио прислушкивању могу указивати на учешће странаца у специјалној операцији у Славјанску, сматрају локалне милиције.

14.35 по московском времену Министарство спољних послова Русије: Москва је огорчена због почетка казнене војне операције у Славјанску у којој су учествовали терористи из правног сектора.

У 18.27 по московском времену, оклопни транспортер једне од јединица Ваздушно-десантних снага Оружаних снага Украјине прегазио је ноге старијег мушкарца који је на подручју града Краматорска заједно са својим сумјештанима прегазио ноге. , покушао да одложи напредовање војног конвоја, јавили су локални медији.

19.30 по московском времену Током казнене акције повређено је неколико десетина милиционера, један је погинуо, рекао је представник Народне одбране Славјанска.

22.15 по московском времену Ситуација у Славјанску нагло је ескалирала до петка увече, „густа пуцњава“ се чује, посебно у зони штаба Народне милиције.

22.35 по московском времену Лидер „Десног сектора“ Дмитриј Јарош креће у Славјанск.

23.10 по московском времену Снајперисти пуцају на штаб милиције у Славјанску, има рањених.

23.28 по московском времену Операција против присталица федерализације на југоистоку Украјине (у Славјанску и Краматорску) биће настављена, рекао је в.д. шеф председничке администрације Турчинов.

други догађаји

12 априла 2014

Присталице федерализације заузеле су административне зграде у три града Доњецке области – Славјанску, Красном Лиману и Краматорску. У Славјанску су демонстранти заузели градско веће, регионалну полицију

13 априла 2014

ВИШЕ ОД 1.000 ЉУДИ ДОШЛО ЈЕ НА МИТИНГ У СЛАВЈАНСКУ У ЗНАК ПОДРШКЕ ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈИ УКРАЈИНЕ У центру Славјанска више од 1.000 људи дошло је на

14 априла 2014

ВАЗДУШНО-ДЕСАНТНА БРИГАДА РАСПОРЕЂЕНА КОД СЛАВЈАНСКА ПРЕШЛА ЈЕ НА СТРАНУ НАРОДНЕ МИЛИЦИЈЕ „Вечерас смо разговарали са војском. Рекли су да подржавају народну милицију Донбаса“, рекао је Пономарјов. Пономарјов

Поделите овај догађај

Мапа бивше Украјине

Ваш превод

Са ког језика желите да преводите?
Унесите свој превод и лозинку, лозинка није обавезна